Stop politizării culturii

Aproape 300 de regizori, actori, producători, scenariști, scriitori și artiști vizuali solicită printr-o petiție coaliției de guvernare să anuleze prevederile ordonanței de urgență care vizează concursurile de proiecte culturale și proiecte cinematografice.

Printre semnatarii petiției “Stop politizării culturii” se numără Nae Caranfil, Radu Jude, Stere Gulea, Alexandru Solomon, Călin Netzer, Corneliu Porumboiu, Marian Crișan, Radu Muntean, Tudor Giurgiu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Alexander Nanau, Ada Solomon, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Ana Ularu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Vlad Massaci, Vivi Drăgan Vasile și fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu.

Într-o singură ședință de Guvern, prin simpla semnătură a unor miniștri pe o ordonanță de urgență (OUG 76/2018), cultura din România riscă să-și piardă libertatea de gândire”, se arată în textul petiției.

Cu toții am crezut, multă vreme, că depolitizarea unei mari părți a finanțărilor publice pentru cultură și susținerea din fonduri publice, pe criterii artistice și nu partinice, a cinematografiei românești, atât de apreciată internațional, sunt și vor rămâne achiziții europene pentru totdeauna. Considerăm însă că, prin includerea directă a unor angajați ai Ministerului Culturii și Identității Naționale în comisiile de evaluare de proiecte culturale și proiecte cinematografice, alcătuite principial din experți în domeniile de referință, cu cel puțin trei ani vechime, politicul își dorește o intervenție directă în producția culturală și cinematografică“, subliniază semnatarii.

Ei atrag atenția că, adeseori, comisiile de experți Fondului Cultural Național și ale Fondului Cinematografic sunt alcătuite din 3 persoane, iar ingerința unui membru al comisiei fără expertiză, numit prin ordin de ministru, “are efecte directe și imediate asupra independenței politice a selecției”.

“Independența artiștilor, garantarea liberei lor exprimări în diversele forme de artă și accesul nerestricționat pe criterii politice la fondurile culturale sunt condiții minime pentru dezvoltarea culturii într-un stat democratic și european, în care această cultură are statutul de serviciu public”, arată personalitățile semnatare.

“Finanțarea culturii pe criterii politice sau partinice este un fenomen care ține de sistemele totalitare, unde cultura este doar un instrument de propagandă și de control al gândirii, exprimării și creativității. Un fenomen pe care speram să nu-l mai vedem reactivat. Accesul publicului la o cultură finanțată conform cu direcții politice ne aduce aminte de vremuri pe care le speram apuse”, se mai subliniază în document.

Semnatarii cer imperativ anularea integrală a prevederilor ordonanței. Ei îi cheamă la dialog pe membrii comisiilor de Cultură din Parlament și pe ministrul Culturii, George Ivașcu, pe care îl acuză că nu a dorit să vorbească direct cu artiștii.